Paarden-coaching

Paardencoaching

De paarden hebben een bijzondere en grote rol op de boerderij. Ze zijn onmisbaar en ieder uniek. Paarden hebben de mooie eigenschap om verbinding met iemand aan te gaan zonder een oordeel te vellen. Dit geeft een gevoel van contact en veiligheid.

Oefenen in een veilige setting is voor veel mensen niet zomaar vanzelfsprekend. Ze zijn in onze maatschappij al vaak afgewezen en zijn daardoor voorzichtig in het aangaan van relaties met anderen.

Tijdens de coachingssessies met het paard gaan we werken in een driehoeksrelatie met dier, coach en de deelnemer. Het kan zo zijn dat er vanuit een hulpvraag gestart wordt, maar vaak zie je tijdens de coaching dat er eerst andere thema`s opspelen en onderliggende redenen/emoties bovenkomen, waar we mee aan de slag gaan. Zo kan een paard leren je emoties te herkennen (b.v. hoe het paard zich voelt, wat je zelf voelt), sociale omgang (persoonlijke grenzen, rekening houden met anderen), werken aan executieve functies (plannen, organiseren, volgehouden aandacht, afstemming) en als het binnen de mogelijkheden ligt kan er onder begeleiding op het paard worden gezeten (gedragen voelen, hechting, ontspanning)

Het ervaringsleren staat centraal.  Ervaringsleren draait om het creëren van een methodische opgezette leersituatie, waarin mensen concrete en intense ervaringen opdoen, die na reflectie over deze ervaringen leiden tot verandering in gedrag op meerdere leefgebieden.

Door te werken met praktische oefeningen mag de deelnemer ervaren wat het met zichzelf en de ander doet. Er wordt inzicht verkregen in de eigen manier van handelen. De rol van de coach is tijdens deze sessies vaak spiegelend. Tijdens de sessie legt de coach de oefeningen een aantal keer stil om te evalueren wat er gedaan wordt, welke effecten dit heeft en wat dit met zowel de deelnemer als met het dier doet. In deze evaluatie momenten kijken we of er andere manieren zijn om tot het doel of verandering te komen.

Vaak worden veranderingen of ideeën door de deelnemer zelf aangedragen. Dit is belangrijk, omdat er vanuit de maatschappij al zoveel aan ze wordt opgedragen. Eigenlijk leren ze met hulp van dier en coach om het zelf te mogen doen. Leren in een veilige setting, waarbij ontdekt mag worden wat voor jou werkt en prettig is. Van proberen kun je leren is een belangrijk uitgangspunt tijdens deze sessies.

Hebben wij je interesse gewekt? Neem dan gerust contact op om eens vrijblijvend kennis te maken. Je mag natuurlijk altijd langskomen.
Het liefst op afspraak.